Jak si zapamatovat víc slovíček s Kartičkami na učení™?

Každý si může zapamatovat hodně slovíček za krátký čas. Zapamatovat a použít v praxi. Jen vědět jak, že? V dnešním článku vám poradím, jak se zlepšit v samotném učení slovíček a spĺovních spojení a ukáži vám, jak používat Kartičky na učení, abyste si zapamatovali co nejvíce slovíček a slovních spojení. Tuto metodu můžete použít, když si musíte rychle zapamatovat mnoho faktů. Je to skvělé pro slovní zásobu, zejména pokud se učíte druhý či další jazyk. 


Začnu možná z druhého konce. 

Můj student Honza se za 4 měsíce rozmluvil a v Itálii na dovolené zvládal nakupovat, ptát se na cestu, bavit se s cizinci. A Jonáš zase dokázal skoro nemožné - naučit se více jak 700 slovíček za 10 měsíců.  Vždycky mě těší, když vidím, jak jsou mí studenti nadšení z toho, co se zvládli naučit a jak to umí používat.

Jsem tu, abych vám pomohl být skvělými studenty! 

Kartičky na učení™ jazyka nejsou drahé a můžete je vzít kamkoli. Krása Kartiček na učení™ je, že rychle zjistíte, co víte a co ještě nevíte. A způsob, jak být skutečně efektivní a úspěšný ve studiu, je zaměřit se na to, co právě nevíte.

Jak si tedy zapamatovat víc slovíček a slovních spojení s Kartičkami na učení™?

Zde je sedm kroků jak si zapamatovat více slovíček a slovních spojení právě s Kartičkami na učení™

  1. 20 minut učení s Kartičkami na učení™ stačí
  2. Opakované opakování s Kartičkami na učení™
  3. Vyznejte se ve vlastních Kartičkách na učení™
  4. Co přesně na Kartičkami na učení™ psát
  5. Otestujte obě strany Kartičkami na učení™
  6. Buďte v opakování a v učení upřímní sami k sobě
  7. Sledujte na Kartičkami na učení™ přesně to, co ještě nevíte


Pojďme si jednotlivé kroky projít detailně.


1) 20 minut učení s Kartičkami na učení™ stačí

Další skvělá věc na Kartičkách na učení™ je, že s nimi můžete studovat i jen 5 minut.  A 5 minut času na učení si najde doopravdy každý.

Ono to dává smysl i z pohledu našeho mozku, který se po 20-30 minutách studia opravdu unaví a potřebujete přestávku. Soustředit se déle prostě nedokážeme. Pak už se naše pozornost a soustředění tříští a utíká jinam.

Učte se s Kartičkami na učení™ maximálně 20 minut, pak si udělejte pauzu.

Po 5 minutové přestávce jste připraveni na další krok a na další Kartičky na učení™.


2) Opakované opakování s Kartičkami na učení™ 

Takže plánujte si s Kartičkami na učení™ studovat asi 20 minut, udělejte si 5minutovou přestávku a pak si Kartičky na učení™ ještě opakovaně prohlédněte. Zopakujte opakování několikrát. Počkejte den a poté si je znovu projděte. Tato technika se nazývá „opakované opakování“ a je to jeden z nejúčinnějších způsobů studia. Nejúčinější tato metoda je, pokud opakované opakování provedete raději 10x než pouze 2x.

Existuje několik online programů pro flashcard, které můžete použít - moje oblíbená open source aplikace je Anki, ale existuje mnoho dalších a ty nejlepší využívají právě i možnost opakování s paauzou.

Pro někoho může být pohodnleněší učit se na počítači/MACu nebo ze smartphonu. Osobně se ale psíše přikláním k papírovým Kartičkám na učení™, které si ale vytvoříte sami. Když už si vypisujete a vytváříte vlastní Kartičky na učení™, je tento malý krok navíc jednoduše již součástí procesu učení. Mozku jednoduše říkáte: "tohle je důležité" a při vytváření Kartiček na učení™ si slovíčka "zažíváte naživo". To u aplikací a hotových kartiček na učení slovíček bohužel chybí. A do aplikace píšete, ano, ale chybí právě tavlastnoručně vytvořená Kartička na učení™. V něčem ten analogový svět předčit ještě nejde:) a učení do toho rozhodně patří!

Zaměříme se tedy na analogové kartičky v reálném světě.


3) Vyznejte se ve vlastních Kartičkách na učení™

Příprava je jednoduše zásadní věc. Ve vlastních Kartičkách na učení™ se musíte vyznat a mít v nich systém. Správná velikost a barva je základ.

Nejprve byste měli připravit své Kartičky na učení™. Můžete si je koupit, nastříhat, nařezat, nechat vytvořit. Kreativitě se meze nekladou. Já své studenty učím používat tvrdší papír (aby Kartičky na učení™ déle vydržely), linkovaný, čterečkovaný nebo čistý. Ideální  je na učení slovíček a slovních spojení velikost je A6 a nebo A7.

Kartičky na učení™ stojí rozhodně za to barevně odlišit, abyste mohli snáze nalézt to, co se chcete právě učit. Nebo můžete chtít jednu sadu kartiček pro každou kapitolu vaší učebnice. Můžete si vytvořit nebo koupit různě barevné kartičky nebo můžete použít zvýrazňovač na jedné straně Kartičky na učení™, abyste je mohli rychle identifikovat. Použíjete-li tedy barevné kartičky na slovíčka na každé téma a na typ slovíček, na různou obtížnost atd., opět si usnadníte samotné učení.

Své studenty učím začít s bílými Kartičkami na učení™ a "tunit" si je po cestě. Testujte nějakou dobu něco a pokud to funguje, pokračujte v rom, pokud ne, zkustě něco jiného. Případně se zeptejte ostatních studentů na Facebookové stránce Kartičky na učení™, aby vám poradili s vaším dotazem.

Já například používám zelené Kartičky na učení™ pro norštinu a modrou barvu Kartiček na učení™ pro angličtinu. Nebo si dělám barevný okraj zvýrazňovačem, abych odlišil fráze od slovíček.


4) Co přesně na Kartičky na učení™ psát

Základem dobré kartičky na slovíčka je takový obsah, který si zapamatujete. Možná začněte s násleující radou.

Na jedné straně napište dané slovíčko v daném jazyce, které si chcete zapamatovat, a na druhou stranu napište velmi stručnou frázi, kterou si s daným slovíčkem vybavíte. Nejlepší je, pokud to budou vaše vlastní slova, než  zkopírovaná fráze ze slovníku nebo překladače.

Dejte si čas na přemýšlení, co se vám vybaví ve spojitosti s daným slovíčkem. Hledejte příběhy a ne definice. Poté napište zjednodušenou verzi příběhu slovíčka na vaší Kartičky na učení™.

Uvedu příklad. Na přední stranu Kartičky na učení™ napíšu anglické slovní frázi dog collar (což v češtině znamená obojek) a na druhou stranu Kartičky na učení™ si vymyslím krátký příběh (větu), do které toto spojení dám:  My dog has a new dog collar. 

Vedle "příběhů" rád používám i jednoduché obrázky a symboly, ale o tom jindy.


5) Otestujte obě strany Kartičky na učení™

V tuto chvíli je vhodné zkontrolovat si s někým své vytvořené Kartičky na učení™, abyste se ujistili, že máte vše správně a gramaticky korekntě. Já to dělám pravidelně se svými studenty na každé hodině, když pracujeme s Kartičky na učení™.

Nyní si vyzkoušejte samotné používání (učení se s Kartičkami na učení™) vašich vlastních Kartiček na učení™. Vyberte, kterou stranu Kartičky na učení™ chcete testovat.  Já obvykle začínám tím, že se podívám na krátkou větu, kde dané slovíčko nebo fráze je a zkouším, jestli si pamatuji konkrétní význam daného slovíčka nebo slovního spojení. V našem příkladě by to byla strana Kartičky na učení™, kde mám napsáno My dog has a new dog collar.

Projděte si takto všechny své Kartičky na učení™. A neopomeňte si takto procházet obě strany Kartičky na učení™. Přečtěte si  NAHLAS danou větu (příběh) a než otočíte Kartičky na učení™ na druhou stranu, zkuste říci význam opět NAHLAS. stačí si opakovat slovíčka a spojení pod vousy, pokud nejste sami. Je ale podstatné zapojit mluvidla do procesa učení.


6) Buďte v opakování a v učení upřímní sami k sobě

Nyní musíte být velmi upřímní sami k sobě.  Neotáčejte Kartičky na učení™ dříve, než nahlas vyslovíte dané slovíčko nebo slovní spojení. Měli jste to úplně v pořádku? Nebo jste se trochu mýlili?  I toto je podstatné. Pokud jste se dokonce trochu mýlili, dejte tuto Kartičku na učení™ do hromádky „MOŽNÁ“.  Nepoužívejte jen dvě hromátky VÍM  a NEVÍM. Používejte i hromádku MOŽNÁ. O metodě Tři hromádky se více dočtěte v mém dalším článku Metoda 3 hromádek s Kartičkami na učení™.

Právě ty Kartičku na učení™ se slovíčky a slovními spojení, které napůl známe, jsou ty nejdůležitější. Ani voda se neuvaří ihned poté, co ji dáte na plotýnku, chvíli to trvá, než se zahřeje a než začne vřít. S procesem učení je to to samé, musíte postupně k naučenému dojít a vytvoři v mozku "mosty" (synaptická spojení). A je doopravdy velký rozdíl mezi tím, na co si jen vzpomenu matně nejistě a co umím použít. I zde k sobě musíme  být v učení s Kartičkami na učení™ upřímní.

Ale pokud máte pravdu, vložte svou kartičku  do hromádky „VÍM, ŽE“. Udělejte si malou pauzu, projděte se, vypijte trochu vody, odveďte od tématu učení své myšlenky. Vraťte se opat ke Kartičkách na učení™ a učte se maximálně v kuse 30 minut, spíše ale trochu méně. 20 minut je optimum.

Po 5 minutové přestávce jste připraveni na další krok. Vezměte všechny karty v hromádce „Nevím“, zamíchejte je a projděte je znovu. Vsadím se, že tentokrát budete mít méně kartiček, které neznáte. Udělejte si další velmi krátkou přestávku a pak znovu projděte hromádku MOŽNÁ a NEVÍM.

Opakujte krok dva.


7) Sledujte na Kartičkách na učení™ to , co ještě nevíte

V tuto chvíli vám zbyde pravděpodobně jen několik Kartiček na učení™. Co byste měli udělat, abyste si zapamatovali i těch posledních pár Kartiček na učení™? Musíte mít způsob, jak sledovat, co nevíte.

Zkuste si přečíst slovíčko  nebo slovní spojení nahlas. A pak zkuste napsat větu, kterou máte na druhé straně Kartičky na učení™. Vyzkoušejte si další příběhys daným slovíčkem nebo slovním spojením v nějaké optázce v záporné větě nebo v opačném významu, než je dané slovíčko nebo slovní spojení. Hrajte si, buďte tvoříví. Vymýšlejte antonyma, synonyma. Přemýšlejte nad přídavnými jmény, příslovci, které byste ve spojení s daným slovíčkem mohli použít.

Důležité je vědět a sledovat, kam se Kartičky na učení™ v kopičkách pohybují. Jestli směrem VÍM nebo směrem MOŽNÁ a NEVÍM. Ideální stav je posouvat Kartičky na učení™ z hromádky NEVÍM,  do hromádky MOŽNÁ  a následně do hromádky VÍM.

Více o tomto si přečtete v mém článku o metodě 3 hromádek.


Závěrem

Pokud vás metoda Kartiček na učení™ zajala, rád se s vámi na toto téma nezávazně pobavím. Podívejte ye i na další články s tímto tématem zde na mém profesním blogu individuální výuka jazyků.

Jak používáte Kartičky na učení™ vy?

Co přesně funguje s flashcards vám?

Máte vaše nějaké tipy?

Podělte se o své zkušenosti v komentáři!




A kdy se mnou začnete s první hodinou Vy?

Napište si o první ukázkovou hodinu ZDARMA!






0 Komentáře